Blogopmaak

Kosten wereldreis beperkt houden: 3 effectieve praktische tips

Martijn & Lynn • feb. 24, 2024

Een wereldreis maken willen we allemaal wel, maar hoe betaal je dat? De kosten van je wereldreis beperkt houden is de eerste stap om je wereldreis te realiseren, want geld is de belangrijkste reden dat mensen hun reisdroom nooit waarmaken. Maar hoe houd je de kosten van je wereldreis binnen de perken? We delen drie hele effectieve, praktische tips met je.

 

Je hebt al gezocht naar goedkope vliegtickets, de goedkoopste landen om te bezoeken en hebt je aangemeld op allerlei platforms om met contact te komen met medereizigers. Maar nog steeds lijkt je wereldreis vanwege de hoge kosten onbereikbaar. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je de kosten van je wereldreis écht drastisch verlaagt, zodat die reisdroom binnen handbereik komt?

 

Kosten wereldreis beperkt houden: drie budgetslurpers

 

Vliegtickets kosten nu eenmaal geld en voor sommige bezienswaardigheden moet je nu eenmaal entree betalen. Dit zijn zaken waar je wel wat geld op kunt besparen als je slim handelt en onderzoek doet, maar er zit een grens aan. Er zijn echter drie andere budgetslurpers waar veel wereldreizigers een hoop geld aan kwijt zijn, terwijl dat lang niet altijd nodig is:

 

  1. Accommodatie
  2. Geld omwisselen
  3. Eten en drinken

 

Wil je de kosten van je wereldreis écht flink drukken? Zorg dan dat je deze drie kostenposten goed onder controle houdt. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

 

Accommodatie: gratis overnachten in (bijna) elk land

In bijna alle landen ter wereld kun je, als je een beetje flexibel en creatief bent, gratis overnachten. Dat is een enorme potentiële besparing, want accommodatie is voor veel wereldreizigers de grootste kostenpost.

 

Er zijn twee manieren waarop je eenvoudig gratis overnachtingen kunt regelen:

 

  1. House sitting
  2. CouchSurfing

 

Als je gaat house sitten, pas je op het huis (en vaak de huisdieren) van lokale bewoners die zelf op vakantie of reis gaan. Je bent dus gebonden aan het aanbod en moet flexibel zijn, maar daar staat een hoop tegenover. Je hebt een heel huis voor jezelf en hoeft daar helemaal niets voor te betalen.

 

Tijdens onze rondreis door Australië hebben wij meer dan twintig house sits gedaan, vooral rondom grote steden waar de kosten voor accommodatie hoog waren. Dat heeft ons ontzettend veel geld bespaard, en het was ook nog eens leuk om lokale bewoners te leren kennen.

 

Afhankelijk van het land (of de landen) waar je naartoe gaat, zijn er uiteenlopende platforms waarop je je kunt aanmelden als house sitter. In Australië hebben wij gebruik gemaakt van Aussie House Sitters. Andere veelgebruikte platforms zijn Trusted House Sitters (wereldwijd) en Mind My House (ook wereldwijd). Voor specifieke landen bestaan daarnaast:

 

 

Je betaalt voor deze platforms vaak een paar tientjes inschrijfgeld, maar die verdien je in mum van tijd terug zodra je je eerste house sit geregeld hebt. Wil je je aanmelden voor Aussie House Sitters, gebruik dan code 4P5YGX voor tien dollar korting. Wil je meer weten over hoe house sitting werkt, lees dan dit stappenplan en deze lijst met praktische tips.

 

Lukt het je niet om house sits te regelen? Dan is CouchSurfing een mooie back-up. Voor deze app betaal je ook eenmalig een bedrag aan lidmaatschap, maar daarna kun je overal ter wereld bij lokale bewoners overnachten die het leuk vinden om internationale reizigers te ontmoeten. Check wel van tevoren goed de reviews van een huiseigenaar, want je wilt wel in een betrouwbare en enigszins comfortabele omgeving terechtkomen.

 

Geld omwisselen: bespaar tot 5% op je hele reis

 

Vaak blijft je wereldreis niet binnen de eurozone. Geloof het of niet, maar veel mensen die op wereldreis gaan, blijven in het buitenland alles betalen via hun Nederlandse bankrekening. Dat terwijl de meeste banken tussen de 2 en 5 procent koersopslag vragen als je in buitenlandse valuta afrekent. Dat betekent, eenvoudig gezegd, dat tot 5 procent van je hele reisbudget opgaat aan transactiekosten die je aan je bank betaalt. Ontzettend zonde!

 

Om die kosten te omzeilen, wisselen mensen vaak hun geld om bij een wisselkantoor. Helaas rekenen wisselkantoren ook vaak provisie, en als ze dat niet doen, hanteren ze ongunstige koop- en verkoopkoersen die afwijken van de echte wisselkoers op de internationale valutamarkt. Op die manier verlies je ook zomaar 5 procent van al je geld, nog voordat je iets gekocht hebt. Dat maakt voor een paar tientjes niet zoveel uit, maar een wereldreis kost al gauw duizenden, zo niet tienduizenden euro’s. 5 procent daarvan is een behoorlijke smak geld. Gelukkig kun je hier flink op besparen.

 

Gebruik, zodra je naar het buitenland op reis gaat, de app Wise (voorheen TravelWise). Dit is een soort online bank waar je zonder abonnementskosten gebruik van kunt maken. Gebruik je deze link om je aan te melden, dan krijg je ook nog eens je betaalpas (die normaal 7 euro kost) helemaal gratis. Met deze betaalpas kun je wereldwijd betalen zonder koersopslag te hoeven betalen.

 

Helemaal gratis is Wise niet, maar het is verreweg de goedkoopste (en eenvoudigste!) manier om op reis je geldzaken te regelen. Op een reis van een paar duizend euro bespaart het gebruik van Wise je honderden euro’s aan provisie, transactiekosten en omwisselkosten. Wil je weten hoe Wise precies werkt, lees dan deze uitleg. Alle (lage) kosten die je met Wise nog hebt, lees je hier. En twijfel je over de betrouwbaarheid, lees dan deze blog.

 

Eten en drinken: horeca eet je budget op

 

Deze tip ligt wat voor de hand, maar blijft erg waardevol: vermijd de horeca. Veel mensen die op wereldreis gaan, zijn 20 tot 30 procent van hun budget kwijt aan horecabezoek. Daarmee is het één van de grootste kostenposten. Vaak komt dit doordat je niet in de gelegenheid bent om zelf te koken, en dus elke maaltijd buiten de deur moet aanschaffen. Nu kost dat in sommige goedkope landen, bijvoorbeeld in Zuidoost-Azië, niet zoveel, maar alles bij elkaar opgeteld wordt het toch een grote kostenpost.

 

Maak je gebruik van house sitting of verblijf je in goedkope hostels, dan kun je zelf koken. Maak hier dan ook structureel gebruik van. Door zelf te koken halveer je het budget dat je nodig hebt voor eten en drinken. Je kunt zelfs overwegen om een Airbnb te nemen in plaats van een goedkopere hostelkamer als dat betekent dat je een keukentje tot je beschikking hebt. Reken dit soort voordelen mee in je overweging welke accommodatie je boekt. Het is vaak goedkoper om een paar tientjes te betalen aan reiskosten om naar een gratis house sit af te reizen, dan om op je plek te blijven en elke dag voor horecamaaltijden te betalen.

 

Reken het zelf maar na: stel dat je per dag omgerekend 15 euro kwijt bent voor ontbijt, lunch en diner (en dan gaan we uit van een héél goedkoop land), maar voor 30 euro met de bus of trein naar een plek kunt waar je twee weken gratis kunt house sitten. Je kunt daar dan twee weken zelf je maaltijden regelen, wat over het algemeen een derde kost van wat de horeca kost. Dat levert je dus 10 euro per dag aan besparing op: bijna 150 euro in twee weken. Die 30 euro is dan dus een goede investering!

 

 

Benieuwd naar wat een wereldreis eigenlijk zoal kost? Dat lees je in deze blog.


door Martijn & Lynn 12 mrt., 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt., 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb., 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 18 feb., 2024
Wat is de beste mifi router om in 2024 te kopen? Wij hebben vijf goede opties voor je op een rij gezet, inclusief voordelen en nadelen.
door Martijn & Lynn 11 feb., 2024
Wise is verreweg de goedkoopste manier om op vakantie of op reis in buitenlandse valuta te betalen. Maar wat kost het gebruik van Wise dan precies? Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 05 feb., 2024
Sommige dingen zijn in Australië nu eenmaal beter geregeld dan in Nederland. Maar wat zoal? Lees hier vijf dingen die Nederland nog van Australië zou kunnen leren.
door Martijn & Lynn 31 jan., 2024
De Great Ocean Road in Victoria is één van de meest iconische roadtrips die je in Australië kunt maken. Maar welke hoogtepunten moet je onderweg echt bezoeken?
door Martijn & Lynn 26 jan., 2024
Ga je voor langere tijd naar Australië, dan kan het erg handig zijn om een Australisch rijbewijs aan te vragen. Dat kan als Nederlander heel eenvoudig. Lees hier hoe het werkt.
door Martijn & Lynn 22 jan., 2024
Hoe zorg je als digital nomad voor de ideale balans tussen werken en reizen? Lees hier waardevolle inzichten en tips op basis van praktijkervaring.
door Martijn & Lynn 19 jan., 2024
Ga je voor het eerst een echte hike ondernemen in de natuur? Heel gaaf, maar zorg dat je je goed voorbereidt, om problemen en blessures te voorkomen. Hoe je dat doet, lees je hier.
Meer posts
Share by: