De beste tijd van het jaar om Australië te bezoeken
Niet iedereen die een keer op reis of vakantie wil naar Australië, realiseert zich direct dat de seizoenen op het zuidelijk halfrond omgekeerd zijn ten opzichte van Nederland en Europa. In de Nederlandse zomervakantie is het in bepaalde gebieden van Australië dan ook allesbehalve mooi weer. Wat is dan de beste tijd van het jaar om Australië te bezoeken?
Wanneer moet je Australië bezoeken?
Wat het beste moment is voor een bezoekje aan Australië hangt sterk af van je eigen voorkeuren, je exacte bestemming en wat je zoal wilt doen. Los van de precieze invulling van je reis zijn er echter wel een paar algemene tips en vuistregels waar je rekening mee kunt houden en die je kunt gebruiken om je reis te plannen.
Omgekeerde seizoenen
Dat begint met iets heel simpels: je bent op het zuidelijk halfrond, dus de seizoenen zijn omgekeerd. Tijdens Kerstmis is het harte zomer – al zingen ze ook in Australië vrolijk ‘Let It Snow’ en ‘White Christmas’ – en tijdens onze zomervakantie is het er winter. Plan dus sowieso niet zomaar blind je reis naar Australië tijdens de Nederlandse zomervakantie, want dan kun je weleens met tegenvallend weer opgescheept komen te zitten!
Vind je het lastig om in te schatten hoe dat precies werkt, omgekeerde seizoenen? Dan is dit trucje wellicht handig: neem het Nederlandse maandnummer, dus 1 voor januari, 2 voor februari, enzovoorts. Tel er vervolgens 6 bij op of haal er 6 van af, afhankelijk van of je op 13 of hoger uitkomt. Het resultaat is de ‘Australische maand’ waarmee de Nederlandse maand vergelijkbaar is. Januari is dus vergelijkbaar met juli (1 + 7) en november kun je vergelijken met mei (11 – 6). Zo heb je een beetje een idee of een maand bijvoorbeeld in de lente, herfst of ander seizoen valt.
Australië is GROOT: verschillende klimaten
Lang niet iedereen heeft door dat Australië ongeveer net zo groot is als het hele vasteland van Europa. Zoals het in Noorwegen heel ander weer is dan in Spanje, lopen ook in Australië de klimaten flink uiteen. Het noorden van het land is tropisch, het midden van het continent heeft een woestijnklimaat en rond de zuidkust heerst een zeeklimaat waar het ’s winters ook kan vriezen.
Wat het beste moment is voor een bezoek aan Australië, hangt dus sterk af van je precieze bestemming. Ga je een tijdje rondreizen? Dan is het handig om je route zodanig in te richten dat je op gunstige momenten op de juiste plek bent. Maar wat is wanneer dan de juiste plek?
Ezelsbruggetje: in de zomer naar het zuiden
Over het algemeen geldt het vuistregeltje dat je in de zomer richting het zuiden wilt. Makkelijk te onthouden, met die dubbele z. Maar waarom is dat zo? Dat heeft met twee dingen te maken:
- Vanaf november, het begin van de zomer, start in het tropische noorden het regenseizoen. Dat betekent: hoge luchtvochtigheid en veel dagen met regen. Tropische regen is bovendien wel even wat anders dan een Nederlandse bui: het kan er echt dagenlang gieten. Veel toeristen willen het regenseizoen dan ook vermijden. Het is er dan drukkend heet en klam. Het regenseizoen eindigt rond april.
- November tot en met februari is de enige periode waarin het in zuidelijke steden als Melbourne echt lekker weer is. Vanaf maart wordt het in het zuiden van het land juist weer koeler. Met 18 graadjes ga je niet een dag aan het strand liggen. De winters rondom Melbourne en andere plaatsen aan de zuidkust kunnen echt koud zijn en in hoger gelegen gebieden valt regelmatig sneeuw. Dat is leuk als je wilt wintersporten, maar niet als je denkt naar een land met een lekker klimaat te zijn afgereisd.
Pro tip: om goed om te gaan met zowel onverwachte kou als tergende hitte in de outback en het tropische noorden, vonden wij het heel fijn om de stalen, dubbelwandige isoleerflessen van 360 Degrees bij ons te hebben. Die houden ijskoud water tot wel 48 uur koel, ook in de zengende hitte, en houden hete thee met gemak een hele dag heerlijk warm als je een wandeling maakt door koud, bergachtig landschap. Kortom: aanrader!
Houd, tot slot, vooral rekening met de seizoenen als je Tasmanië wilt bezoeken. Dit eiland ligt ten zuiden van het vasteland van Australië en het weer is er eigenlijk alleen in de periode december tot en met februari mooi.
Niet-weergerelateerde zaken om rekening mee te houden
Naast klimaat zijn er nog een paar zaken waar je op kunt letten als je een reis naar Australië plant:
- De zomervakantie in Australië loopt van medio december tot en met de laatste week van januari. Het kan per staat een beetje verschillen, maar deze periode is dus het hoogseizoen. Bereid je voor op drukte in toeristische gebieden, hogere prijzen op campings en in hotels, en houd er rekening mee dat sommige winkels of bedrijven gesloten kunnen zijn. Ook vliegtickets kunnen in deze periode duurder zijn.
- Ben je van plan om van de natuur te genieten in nationale parken of botanische tuinen? Houd er dan rekening mee dat de meeste bomen en planten in de lente in bloei staan: september tot en met oktober.