Blogopmaak

Hiken voor beginners: praktische tips voor een prettige wandeling

Martijn & Lynn • jan. 19, 2024

Als je voor het eerst een serieuze hike gaat ondernemen, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Wandel je bijna nooit, en ga je nu op reis of op vakantie één of meerdere mooie hikes doen? Heel gaaf, maar zorg dat je de juiste spullen meeneemt en blessures voorkomt. In deze blog lees je praktische tips voor onervaren hikers: zo houd je je wandeling prettig!

 

Een blokje om met de hond of een uurtje wandelen door je stad is leuk tijdverdrijf, maar eenmaal op reis of op vakantie pakken veel mensen het ineens een stuk intensiever aan. In veel natuurgebieden, waar ook ter wereld, kun je mooie wandelingen maken. Strikt genomen hebben we het dan niet meer over wandelen, maar over hiken. Hikes zijn wandelingen die vaak door de natuur leiden, en in lengte kunnen variëren van enkele honderden meters tot tientallen kilometers.

 

Hiken voor beginners: bereid je goed voor

 

Ga je voor het eerst hiken, dan is een goede voorbereiding cruciaal. Je zorgt er niet alleen voor dat je tijdens je wandeling alles bij je hebt dat je nodig kunt hebben, maar je voorkomt met een goede voorbereiding ook dat je geblesseerd raakt. Niets is vervelender dan tijdens je welverdiende vakantie tegen een nare knie- of enkelkwetsuur aanlopen, waardoor de rest van je vakantie in het water valt.

 

In deze blog lees je wat je zoal nodig hebt om je eerste hikes probleemloos door te komen, hoe je hiken prettig houdt en welke voorbereiding je zou moeten treffen.

 

Tip 1: Zorg voor goede wandelschoenen

Goed schoeisel is verreweg het belangrijkste als je gaat hiken. Denk niet dat je een kilometerslange wandeling wel even doet op je sneakers of sandalen, maar investeer eenmalig in goede wandelschoenen. Goede wandelschoenen zijn waterdicht, passen goed om je voeten en voelen fijn aan. Je voorkomt er blessures mee en ze geven je goede grip op de ondergrond. Met goede wandelschoenen zul je niet zomaar ten val komen, ook niet als je over ruig terrein wandelt. Er bestaan warme wandelschoenen voor in koudere gebieden, en wat meer luchtige wandelschoenen voor in warmere klimaten.

 

De meeste ongelukken en blessures tijdens het hiken ontstaan wanneer mensen niet de juiste (of heel oude) schoenen dragen. Ze hebben dan geen grip of hun voeten, enkels of knieën raken overbelast. Dat is erg vervelend als je nog kilometers terug moet naar je startpunt. Een nare blessure kan je hele vakantie verpesten. Doe jezelf daarom een plezier en koop goede wandelschoenen, ook al ga je maar twee of drie keer hiken tijdens je vakantie. Ze zijn hun geld waard en gaan minimaal tien jaar mee bij licht gebruik.

 

Vergeet niet je wandelschoenen eerst thuis twee à drie keer in te lopen. Daarmee voorkom je dat je op reis blaren krijgt. Je kunt daarnaast overwegen om wandelsokken te kopen, voor wat meer comfort tijdens het hiken.

 

Tip 2: Oriënteer je op overige hiking gear

Afhankelijk van de lengte van de hikes die je gaat ondernemen, heb je aan alleen goed schoeisel niet genoeg. Tijdens onze hikes nemen wij altijd minimaal mee:

  • Voldoende water
  • Iets te eten
  • Tissues
  • Een pet of hoed
  • Een rugzak om dat alles in te vervoeren

 

Hoe langer je gaat wandelen, hoe meer hiking gear je nodig hebt. Voor langere afstanden is het sowieso verstandig om een EHBO-setje mee te nemen. Kon het weleens een latertje worden, neem dan bijvoorbeeld ook een zaklamp mee. Met gezond verstand kom je vaak al een heel eind.

 

Wat betreft water: onderschat niet hoeveel dorst je kunt krijgen van hiken, zeker als het warm weer is. Ook tijdens korte hikes nemen wij altijd anderhalve liter water voor twee personen mee. Ga je uren lopen, dan is dat echter niet genoeg en zul je meer moeten meenemen.

 

Pro tip: neem waterflessen mee waarin je water koel blijft, dat lest de dorst beter. Wij zijn fan van de flessen van 360 Degrees: ze houden je water goed koel en zijn niet kapot te krijgen. Wij zijn daarnaast ook fan van LifeStraw, waarmee je ongezuiverd water in de natuur veilig kunt drinken. Zo kun je onderweg, als je langs een beekje of rivier komt, je waterfles weer vullen.

 

Tip 3: Gebruik handige apps die ook offline werken

Tijdens wandelingen in de natuur heb je, zeker buiten Europa, dikwijls geen of slecht bereik. Zorg er daarom voor dat je onderweg kunt navigeren en je locatie kunt bepalen, zonder van internet afhankelijk te zijn.

 

De ouderwetse manier om dit te doen, is met behulp van een papieren kaart en een kompas. Je moet dan echter wel weten hoe je die gebruikt en ook vanaf de start je locatie bijhouden. Tegenwoordig is het eenvoudiger om toch van digitale hulpmiddelen gebruik te maken.

 

Een goede tip is om offline kaarten te downloaden via Google Maps. Zo kun je ook als je geen bereikt hebt toch bepalen waar je bent en informatie over je omgeving bekijken. De app AllTrails is daarnaast ook erg handig. In de app staan talloze wandelroutes opgevoerd, die je vervolgens kunt volgen zonder dat je internet nodig hebt. De app vertelt je waar je bent, hoe je moet lopen en hoe ver je nog moet. Welke app je uiteindelijk ook kiest, zorg altijd dat je kunt navigeren, ook als je onderweg geen internet hebt.

 

Tip 4: Bereid je voor op onverwachte omstandigheden

Een regenbui kan onverwacht komen, je kunt door de hitte bevangen raken en iemand kan uitglijden en zijn enkel verzwikken. Tijdens een hike kan van alles gebeuren dat je van tevoren niet zag aankomen. Bereid je hierop voor door de juiste spullen mee te nemen en af te spreken wat je doet in bepaalde situaties.

 

Steek bijvoorbeeld standaard een dunne regenjas of kleine paraplu onder in je rugzak. Doe daar ook iets kleins te eten in dat maanden goed blijft, zoals ontbijtkoekjes. Als je dan ooit tijdens een wandeling in de problemen komt, kun je in ieder geval iets eten. Het kost allemaal weinig moeite, maar je bent jezelf eeuwig dankbaar als je in onverwachte omstandigheden terechtkomt.

 

Wij zijn tijdens een hike in een regenwoud ooit overvallen door een enorme regenbui die niet was voorspeld. We moesten daarna voor veel geld droge kleding kopen. Handiger was het geweest als we een regenjas of paraplu bij ons hadden gehad!

 

Tip 5: Neem waarschuwingen serieus

In veel landen kun je bij de start van een wandeling op een informatiebord lezen wat je kunt verwachten. Wordt er gewaarschuwd voor gevaarlijke dieren? Neem dat dan serieus. Staat er dat je iemand moet inlichten over je wandelplannen, zoals familie of vrienden? Doe dat dan. Staat er dan je niet moet gaan wandelen als het warmer is dan dertig graden? Doe dat dan ook niet.

 

Kortom: neem wandelingen serieus. Verreweg de meeste ongelukken gebeuren omdat mensen alom bekend waarschuwingen negeerden. Ze liepen toch te dicht langs die afgrond, hadden toch niet de juiste uitrusting bij zich of hadden niemand ingelicht over hun wandelplannen waardoor ze onvindbaar waren voor autoriteiten. Zorg dat je niet in dit soort lijstjes terechtkomt en volg waarschuwingen dus altijd op.


door Martijn & Lynn 12 mrt., 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt., 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb., 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb., 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
door Martijn & Lynn 18 feb., 2024
Wat is de beste mifi router om in 2024 te kopen? Wij hebben vijf goede opties voor je op een rij gezet, inclusief voordelen en nadelen.
door Martijn & Lynn 11 feb., 2024
Wise is verreweg de goedkoopste manier om op vakantie of op reis in buitenlandse valuta te betalen. Maar wat kost het gebruik van Wise dan precies? Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 05 feb., 2024
Sommige dingen zijn in Australië nu eenmaal beter geregeld dan in Nederland. Maar wat zoal? Lees hier vijf dingen die Nederland nog van Australië zou kunnen leren.
door Martijn & Lynn 31 jan., 2024
De Great Ocean Road in Victoria is één van de meest iconische roadtrips die je in Australië kunt maken. Maar welke hoogtepunten moet je onderweg echt bezoeken?
door Martijn & Lynn 26 jan., 2024
Ga je voor langere tijd naar Australië, dan kan het erg handig zijn om een Australisch rijbewijs aan te vragen. Dat kan als Nederlander heel eenvoudig. Lees hier hoe het werkt.
door Martijn & Lynn 22 jan., 2024
Hoe zorg je als digital nomad voor de ideale balans tussen werken en reizen? Lees hier waardevolle inzichten en tips op basis van praktijkervaring.
Meer posts
Share by: