Transactiekosten Wise: dit is wat het gebruik van Wise kost
Veel mensen maken voor hun reisfinanciën gebruik van Wise. Dat is niet zo gek, want Wise is de goedkoopste manier om je euro’s om te wisselen in buitenlandse valuta en in het buitenland zonder gedoe te kunnen afrekenen. Helemaal gratis is Wise uiteraard niet. Hoe de transactiekosten bij Wise exact zijn opgebouwd en wat het gebruik ervan kost, lees je hier.
Wise wordt steeds populairder onder vakantiegangers en reizigers. Met de app kun je heel eenvoudig én goedkoop, als je buiten de eurozone bent, betalen in vreemde valuta en je euro’s omwisselen voor andere munteenheden. Wise werkt heel gebruiksvriendelijk en een account aanmaken is bovendien gratis. Uiteraard is het omwisselen van geld en betalen in buitenlandse munteenheden niet kosteloos – maar wel vele malen goedkoper dan traditionele wisselkantoren of in het buitenland betalen met je Nederlandse bankpas of creditcard.
Maar hoe zit het nu precies met Wise en alle kosten? Hoeveel kost Wise precies, en hoe zitten de transactiekosten in elkaar?
Hoeveel kost Wise?
Wanneer je Wise gebruikt, kun je te maken krijgen met drie verschillende soorten kosten:
- Kosten voor je fysieke betaalkaart (niet verplicht, maar wel érg handig)
- Transactiekosten (per betaling of transactie)
- Omwisselkosten (de ene valuta inwisselen voor de andere)
Hoe elk van deze kosten werken én hoe je ze laag kunt houden, of zelfs vermijden, lees je hieronder.
Fysieke betaalkaart
In je Wise-account kun je één of meerdere virtuele (digitale) debitcards aanmaken. Zo’n digitale debitcard heeft een kaartnummer, vervaldatum en CVC-code zoals je van creditcards gewend bent. Je kunt hiermee dus eenvoudig online afrekenen. Zo’n digitale debitcard kost je niets.
Er is alleen één probleem: je kunt met deze virtuele kaart niet eenvoudig in winkels betalen. Ben je in een winkel waar mobiel betalen mogelijk is, dan kun je met de Wise-app betalen via je digitale debitcard. Dit kan alleen lang niet overal, zeker niet in landen buiten Europa waar de techniek nog niet zo ver is als in de eurozone.
Wil je zeker weten dat je op vakantie of op reis in het buitenland overal probleemloos kunt betalen, dan kun je bij Wise een fysieke betaalkaart aanvragen. Tegoeden die je in de app van Wise stort, kun je dan met je Wise-bankpasje uitgeven zoals je met je normale pinpas gewend bent. Zo’n betaalkaart kost je een eenmalig bedrag – op het moment van schrijven is dit 7 euro.
Wil je die kosten vermijden? Maak dan je Wise-account aan met deze link. Je hebt dan recht op een gratis fysieke betaalpas. Ontzettend handig en eigenlijk onmisbaar als je Wise overal in het buitenland zorgeloos wilt kunnen gebruiken.
Transactiekosten
Naast de eenmalige kosten voor je betaalkaart (die je dus kunt vermijden), zul je bij Wise bij elke transactie een klein bedrag moeten betalen aan transactiekosten. Voor het verzenden van eurotegoed naar een willekeurige bankrekening, rekent Wise op het moment van schrijven bijvoorbeeld 44 cent. Dat bedrag is altijd hetzelfde, of je nu een tientje overmaakt of 10.000 euro. Tip: wil je geld vanuit je Wise-account naar je eigen bankrekening storten, of naar welke rekening dan ook, werk dan liever met één grote transactie dan met allerlei kleinere.
Betaal je met je Wise-betaalkaart in een winkel, dan betaal je geen transactiekosten. Ook kun je tot 200 euro per maand gratis opnemen bij geldautomaten. Je kunt alle actuele transactiekosten altijd inzien op de website van Wise.
Omwisselkosten
In je Wise-account kun je geld bewaren in nagenoeg alle valuta die wereldwijd in gebruik zijn. Je kunt er ook verschillende potjes aanmaken: een potje euro’s, een potje ponden en een potje dollars, bijvoorbeeld.
Heb je alleen euro’s in je account staan, maar betaal je in een Britse winkel met je Wise-betaalpas? Dan zal Wise het bedrag in ponden omrekenen in euro’s en dat bedrag van je tegoed afhalen. Je hoeft dus niet zelf handmatig eerst je euro’s in buitenlandse valuta om te zetten. Doe dit ook vooral niet, want het omwisselen van geld is niet kosteloos en het is dus zonde als je later weer je ponden of dollars in euro’s moet omruilen, omdat je er te veel hebt omgewisseld.
Voor de meeste munteenheden rekent Wise omwisselkosten van zo’n 0,5% tot 0,6%. Voor minder gangbare munteenheden, van Afrikaanse of Aziatische landen, betaal je soms meer, maar in verreweg de meeste gevallen kun je dus gebruik maken van het lage tarief van ongeveer 0,5% koersopslag. Betaal je dus een rekening van 1.000 Amerikaanse dollars met je eurotegoed in Wise, dan kost je dit iets meer dan 5 euro.
Goed om te weten: de koersopslag bij je eigen, Nederlandse bank is zeer waarschijnlijk een stuk hoger. De meeste banken werken met een koersopslag van 2 tot wel 4 of 5 procent. Dan kost het betalen van die 1.000 dollar je dus ineens 20 tot 50 euro. Een enorm verschil!
Eén wisselkoers
Tot slot is het goed om te weten dat Wise slechts met één wisselkoers werkt tussen twee valuta. Vrijwel alle banken en wisselkantoren werken met een koop- en verkoopkoers. Wissel je bijvoorbeeld 100 euro in voor Australische dollars, dan krijg je zo’n 160 Australische dollars. Maar wil je die 160 dollars weer inruilen voor euro’s dan krijg je niet je 100 euro terug, maar vaak slechts 85 tot 90 euro. Het verschil zit ‘m niet alleen in provisie of omwisselkosten, maar in het verschil tussen de koop- en verkoopkoers van de valuta.
In Wise heb je dit verschil niet. Als je geld omwisselt, betaal je alleen dat lage percentage aan omwisselkosten, maar raak je niet stiekem geld kwijt omdat er een onvoordelige koers wordt gehanteerd. Je kunt alle actuele wisselkoersen altijd in de app opzoeken. Het voordeel van één, eerlijke koers is de belangrijkste reden dat Wise een betere keuze is dan zijn concurrenten.
Wil je Wise op een zo goedkoop mogelijke manier gebruiken? Vraag dan een gratis betaalkaart aan via deze link, stort een eurotegoed in de app en laat Wise dat geld voor je omruilen in buitenlandse valuta als je in het buitenland een betaling doet. Wissel dus niet zelf je geld om. Bij elke transactie kun je in je account exact zien welk bedrag je aan Wise hebt betaald. Tel je alle bedragen aan het eind van je reis of vakantie bij elkaar op, dan zul je zien dat je vele malen goedkoper uit bent dan als je al dat geld bij de bank of het wisselkantoor had omgewisseld!