5 dingen die Nederland van Australië kan leren
Australië is een westers land en lijkt in heel veel dingen dan ook wel op Nederland. Toch zijn er een aantal zaken in Australië heel anders geregeld dan in ons land. Wat zou Nederland wat dat betreft nog van Australië kunnen leren? We hebben vijf dingen op een rij gezet.
Als je op vakantie gaat naar een Aziatisch, Afrikaans of Zuid-Amerikaans land, kun je zomaar te maken krijgen met een cultuurshock. Bijna alles is er anders dan in Nederland. Voor westerse landen, zoals de meeste Europese landen, geldt dat veel minder. Ook landen als de Verenigde Staten en Australië leveren Nederlanders vaak geen cultuurshock op.
Dingen die Nederland van Australië kan leren
Toch zijn sommige dingen in Australië heel anders geregeld dan in Nederland. En in sommige gevallen lijken ze het in Australië net wat handiger of sympathieker aan te pakken dan in ons land. Wat zijn dingen die Nederland nog van Australië zou kunnen leren?
1: Gratis openbare voorzieningen
In letterlijk elk Australisch stadje, dorpje of zelfs gehucht kom je gratis openbare voorzieningen tegen. Niet alleen voor de lokale bevolking, maar zeker ook voor reizigers en toeristen. Het land is ingericht op de rondreizende medemens, met als gevolg dat je op negen van de tien plekken de volgende gratis voorzieningen aantreft:
- Toiletten
- Warme douches
- Picknickplekken
- Elektrische barbecues
Gratis toiletten en warme douches vind je overal in Australië eenvoudig met de app WikiCamps. En voor alle gratis barbecues in het land kun je op de website Meat in a Park terecht. Check voor de lol eens hoeveel er zijn!
2: Speeltuinen, parken en zwembaden
Niet alleen eenvoudige voorzieningen zijn overal in Australië geregeld. Ook zijn er bovengemiddeld veel parken, speeltuinen voor kinderen en zelfs openbare zwembaden. Warme stadjes in het noorden van het land bieden vaak gratis buitenzwembaden aan, omdat je (vanwege krokodillen en gevaarlijke kwallen in de oceaan) daar niet in de zee kunt zwemmen. Is een zwembad betaald, dan vallen de kosten vaak enorm mee en kun je voor een paar euro terecht.
Grote steden als Cairns en Brisbane hebben grote, gratis zwemparadijzen, compleet met fonteinen en badmeesters, waar je als toerist gebruik van kunt maken. In Darwin is er, naast een gratis zwembad aan het strand, zelfs een groot waterpark met allerlei glijbanen en springkussens, waar je maar een paar euro entree voor hoeft te betalen. Dit soort locaties zijn vaak goed aangekleed, met picknickplekken, bankjes, toiletten en uiteraard barbecues.
3: Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is in Australië niet zozeer commercieel ingesteld met een winstoogmerk, maar is zwaar gesubsidieerd vanuit de overheid. Het OV in Australië wordt gezien als een publieke taak en het zorgt voor minder verkeer op de weg. Het gevolg daarvan is dat tickets voor bussen, treinen en trams zo’n 60% goedkoper zijn dan in Nederland. In veel grote steden, waaronder Melbourne en Perth, kun je in het centrum zelfs gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.
Is het OV wel betaald, dan zijn de kosten heel schappelijk. In Sydney betaal je maar één dollar per tramritje, zolang je in het stadscentrum blijft. En rondom Melbourne betaal je voor een treinrit van bijna een half uur nog geen zeven euro. Dat is wel wat anders dan de Nederlandse tarieven!
4: Verkeer
Sommige zaken rondom het verkeer zijn in Australië erg handig of sympathiek ingericht. Zo voert de politie ook in Australië controles uit op hardrijders met flitsapparatuur, maar wordt dit ruim van tevoren en erg duidelijk aangekondigd. Verborgen flitsers bestaan er niet. Het resultaat is dat mensen daadwerkelijk zachter gaan rijden, in plaats van dat ze een bekeuring krijgen terwijl ze hun hele rit te hard blijven rijden.
De politie is er in Australië niet op uit om je een bekeuring te geven – ze willen dat je je aan de regels houdt. Alle wegcontroles – niet alleen snelheidscontroles, maar bijvoorbeeld ook controles of je je gordel draagt en op telefoongebruik achter het stuur – worden daarom herhaaldelijk en helder aangekondigd met borden. Wel zo sympathiek, en bovendien effectief.
5. Belasting op roken
Roken wordt in Nederland bijna jaarlijks duurder. Helaas zijn de prijsverhogingen dusdanig beperkt, dat het de meeste rokers niet écht motiveert om te stoppen. Tien cent hier, twintig cent daar… daaruit blijkt niet echt dat je oprecht wilt dat Nederlanders stoppen met roken.
In Australië hebben ze dat anders aangepakt. Ze hebben hier de belasting op roken een aantal jaar geleden verdubbeld en voeren sindsdien op gezette tijden forse prijsverhogingen door. Een pakje sigaretten kost momenteel zo’n veertig euro en dat bedrag stijgt geregeld. Niet met een paar cent, maar met een tientje of meer. Het resultaat is dat er minder Australiërs roken dan ooit, dat kinderen er niet mee beginnen en dat je op straat eigenlijk zelden mensen ziet roken. Sterk staaltje effectief beleid!
Ben je benieuwd naar meer verschillen tussen Nederland en Australië? Check dan eens deze blog met opvallende prijsverschillen tussen Nederland en Australië!